Varmaan melkein jokaisella on joku, jolta aina syksyn tullen saa omenoita, vaikka omaa omenapuuta ei löytyisikään. Me olemme siitä onnellisessa asemassa, että omenoita tulee monelta suunnalta. Niille, joilla puita on paljon ja sato runsas vs. käyttö pientä, on ilo saada jaettua omenoita sellaisille, joille ei omaa satoa tule.
Minulle syksyyn on jo monien vuosien ajan kuulunut kunnon omenasavotta. Niitä keitellään hilloiksi ja soseiksi, leivotaan piirakkaan ja murupaistokseen ja säilötään mihin vain ikinä keksiikään. Syysiltoihin ei tarvitse paljoa muuta ohjelmaa miettiäkään, kun omenoita, ja muuta satoa, riittää työstettäväksi.
Tänä syksynä olen jo valmistanut hilloa ja vauvansoseita, sekä useamman omenakaurapaistoksen. Osan omenoista kuivatin käteväksi naposteltavaksi.
Kuivatut omenarenkaat
Omenoita
Sitruunaa
(Vaniljasokeria / kanelia / kardemummaa)
Poista omenoista siemenkodat omenaporalla ja leikkaa omena ohuiksi rinkuloiksi. Kasta rinkulat sitruunamehuun, johon voit halutessasi lisätä joukkoon esim. vaniljasokeria, kanelia tai kardemummaa lisämakua antamaan.
Aseta rinkulat leivinpaperoidulle uunipellille ja laita uuniin 50 asteeseen noin viisi tuntia, kunnes omenat ovat kunnolla kuivuneet. Voit myös jättää omenat vielä sammutettuun uuniin uuninluukku auki esimerkiksi yön yli. Säilytä omenarenkaat paperipussissa huoneenlämmössä, jossa ne säilyvät hyvinä useita kuukausiakin.
Omenoita voi hyvin kuivata myös huoneenlämmössä, mutta silloin homma vie tietenkin vähän enemmän aikaa, mutta toki vähemmän turhaa sähköä.
Kuivatut omenarenkaat sopivat loistavasti pieneksi naposteltavaksi ja meillä niitä syö jo vauvakin mielellään esimerkiksi retkieväänä ja muutenkin reissun päällä. Nämä ovat myös loistava lisä kotitekoiseen mysliin, ja toimivatpa erinomaisesti myös osana ruokalahjaa nätisti pakattuna! Minä pakkasin renkaat paperisiin eväspusseihin, jotka koristelin nauhoilla, etikettitarroilla ja etiketein, jotka olen uusiokäyttänyt lastenvaatteista.
Mitä kaikkea teillä tehdään omenoista?
Onpa kyllä kiva idea! Tuntuu, että sitä aina vaan itse toistaa sitä omenapiirakka, omenasose, omenakaurapaistos -kierrosta, tämä oli kyllä ihana uusi idea! Yllätyin siitä, miten pitkä säilyvyys näin tehdyillä kuivatuilla omenarenkailla on, jotenkin sitä ajattelin suoraan, etteihän tällaiset säilyisi kovin kauaa ja ne olisi kiire sitten tuhota pois. Tämä menee kyllä nyt ehdottomasti kokeiluun! :)
VastaaPoistaNämä ovat kieltämättä tosi virkistävää vaihtelua ja näihin saa helposti upotettua isommankin omenamäärän, jos niistä ylituotantoa on! Nämä säilyvät hyvin, kunhan säilyttää kuivassa huoneenlämmössä. Aiemmin olen säilönyt nämä lasipurkeissa, mutta jostain luin, että paperipussi olisi suutuntuman pysyvyyden kannalta parempi, ja tätä teoriaa nyt testailen. :)
Poista