Siirry pääsisältöön

Arkiruokalista


Minä yritän aina keksiä keinoja helpottaakseni kaksilapsisen perheemme usein kiireistäkin arkea. Yksi toimivaksi osoittautunut keino on ollut koota oma arkiruokalista, josta on aina helppo valita ne seuraavan viikon ruokalistalle päätyvät. Niin paljon kuin tykkäänkin uusien reseptien kokeilemisesta, valitettavan harvoin siihen on aikaa ja mahdollisuuksia. Tuosta lähes neljänkymmenen ruoan listasta onneksi löytyy kivasti vaihtelevuutta, eikä tule tunnetta, että aina jumitetaan vaan niissä samoissa ruoissa.


Viimeisen vuoden aikana olen viimeistään oppinut arvostamaan sellaisia ihan tuiki tavallisia, perinteisiä, taitoja ja makuja keittiössä, ja niinpä useammin kuin kerran on tullut konsultoitua omaa äitiäni tai anoppia; milloin täydellisen pehmeistä sämpylöistä, milloin täydellisen haudutetusta kaurapuurosta. Eilen aamulla tein pannukakkua äitini reseptillä ja perjantaina syötiin siskonmakkarakeittoa, joka tosin ei poikani mielestä maistu lainkaan siltä, miltä mummolassa. Ympyrä sulkeutuu.


Samaan vihkoon, johon olen tuon arkiruokalistamme koonnut, olen kirjannut myös kaikkia meidän perheen suosikkireseptejä, jotta ei sitten joka kerta tarvitse ihan tyhjästä aloittaa, kun meinaa jotain alkaa leipoa tai kokata. Monesti varsinkin juhliin ynnä muihin tapahtumiin kannattaa käyttää ne luottoreseptit ennemmin kuin lähteä toteuttamaan jotain villejä visioitaan, tämäkin on kantapään kautta opittu. Ja ehkä sitten joskus vuosien päästä poikanikin oppivat tarpeen tullen kaivamaan esiin "sen äidin reseptikirjan". Se olisi hienoa.


Toinen ihan ykkösvinkki lapsiperheen peruskeittokirjaksi on tuo Hanna Gullichsenin Safkaa skideille. Me ollaan sieltä kokattu melkein kaikki reseptit useaan kertaan, ja olipa Hannan nakkikastike ensimmäinen ikinä tekemäni nakkikastike; ja meni heittämällä poikien suosikkiruokien joukkoon! 

Laitan tähän loppuun vielä teillekin jakoon tuon meidän arkiruokalistamme. Onkos teillä samoja suosikkeja? Mitä teidän listallanne olisi? Onko jollain muulla vastaavaa käytössä? Mieluusti otan täydentäviä ideoita tuohon listaani, joten kertokaahan ihmeessä ne teidän perheenne suosikit!

Arkiruokalista

 1. Pollo limonello -pasta
 2. Chilinen katkarapupasta
 3. Nakkikastike ja perunamuusi
 4. Jauhelihakeitto
 5. Lohi-katkarapukeitto
 6. Herkkusienikeitto
 7. Kasvissosekeitto
 8. Kanakeitto
 9. Nachovuoka
 10. Uunimakkara
 11. Makaronilaatikko
 12. Kinkkukiusaus
 13. Tortillat
 14. Lasagne
 15. Spagetti bolognese
 16. Uunilohi
 17. Juustoinen lihapullapannu
 18. Jauheliha-perunasoselaatikko
 19. Mureke ja lohkoperunat ja porkkanat
 20. Höyrytetty kala ja kasvikset
 21. Voissa paistettu kala
 22. Kananugetit
 23. Stroganoff ja perunamuusi
 24. Siskonmakkarakeitto
 25. Paistettu riisi
 26. Kanakastike ja riisi
 27. Hernekeitto
 28. Riistakäristys ja perunamuusi
 29. Pyttipannu
 30. Kanapasta
 31. Lohikiusaus
 32. Kana-pastavuoka
 33. Kaalilaatikko
 34. Kinkkupasta
 35. Herkkusieni-pekonipasta
 36. Lohi-parsakaalipasta
 37. Pinaattiletut
 38. Maksalaatikko

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Diy leikkiruokaa: Englannin lakritsit

Me askartelimme tänään esikoisen kanssa englannin lakritseja huovasta ja niistä tulikin yllättävän aidon näköisiä! Monissa käsityö- ja askartelublogeissa olen näitä ihaillut, mutta nyt vasta sain aikaiseksi testata itsekin.

Meillä oli käytössä ihan tavallista ohutta askarteluhuopaa, jota ostin Prismasta kymmenen kappaleen pakkauksessa. Pakkauksen kaikki huovat ovat eri värisiä ja me käytimme niistä mustan, valkoisen, keltaisen ja vaaleanpunaisen. Englannin lakritseihin kuuluvat siniset karkit jäivät meiltä nyt kokonaan uupumaan, mutta onneksi tuo viisivuotias karkkikauppias ei ollut asiasta moksiskaan.


Koska tämä meidän käyttämämme huopa oli ohutta, laitoimme jokaiseen karkkiin kaksi kerrosta kutakin väriä, mutta askartelukaupoista pitäisi löytyä paksumpaakin huopaa, jonka kanssa yksi kerros riittää. Meidän lakumme olivat kooltaan noin 2,5 cm suuntaansa. Liimasta sen verran, että kannattaa käyttää juoksevaa pulloliimaa ja levittää se muovitikun avulla huopapaloille. Erikeepper on var…

Lasten teemajuhlat edullisesti

Meillä on tulossa esikoisen 5-vuotisjuhlat ja tällä kertaa teemaksi valikoitui Lego Ninjago. Hän on ollut kova Ninjago-fani jo varmasti vuoden päivät, joten teemavalinta ei yllättänyt, päin vastoin.

Niin suuressa roolissa kuin Ninjago meidän perheessä onkin, aiheeseen liittyvää juhlatarpeistoa ei kovallakaan googlettamisella löytynyt (kun ei nyt Legoland-matkakaan oikein ollut toteutettavissa -sieltä tarvikkeita olisi saanut ostaa).


Teemaan sopivat kattaus- ja juhlatarvikkeet oli siis tehtävä itse. Kuvien tulostaminen on yksi loistava keino saada aikaan teema kuin teema, mutta koska minulla ei tällä hetkellä ollut tulostintakaan käytössä, turvauduin Ninjago-tarrakirjaan, jonka löysin Adlibrikseltä. Kirjassa on tarrat kirjaa varten ja lisäksi extra-tarrat -siis kaikki samat tarrat toiseen kertaan - jotka voi huoletta käyttää juhlakoristeluihin ilman, että kirjan alkuperäinen tarkoitus kärsii.


Teemallisista juhlatarvikkeista saa usein maksaa moninkertaisia summia yksinkertaisiin, yksiv…

Askartelu-puuhakirja

Esikoinen sai syntymäpäivälahjaksi hieman erilaisen puuhakirjan ja sen parissa ollaankin nyt vietetty yhdessä monet hetket. Gummeruksen 100 traktoria, autoa ja kulkupeliä sisältää koottavia ja liimattavia ajoneuvoja ja itse koottavan ison tien niille, sabluunoita piirtämisen avuksi, erilaisia tehtäviä tarrojen ja sabluunoiden kanssa käytettäväksi sekä perinteisempiä puuha- ja väritystehtäviä. Meillä ainakin viisivuotias on hyvin jaksanut pakertaa kirjan kanssa, vaikka esinerkiksi autojen liimaamisessa vähän äitiä vielä avuksi tarvittiinkin.Minulle tällainen on ollut ihan uusi tuttavuus, mutta tietääkö joku, onko tällaisia vastaavia muitakin? Tämä on nimittäin ihan loistavaa puuhaa esimerkiksi pitkiin sisällä vietettäviin sade- tai sairaspäiviin!