Siirry pääsisältöön

Arkiruokalista


Minä yritän aina keksiä keinoja helpottaakseni kaksilapsisen perheemme usein kiireistäkin arkea. Yksi toimivaksi osoittautunut keino on ollut koota oma arkiruokalista, josta on aina helppo valita ne seuraavan viikon ruokalistalle päätyvät. Niin paljon kuin tykkäänkin uusien reseptien kokeilemisesta, valitettavan harvoin siihen on aikaa ja mahdollisuuksia. Tuosta lähes neljänkymmenen ruoan listasta onneksi löytyy kivasti vaihtelevuutta, eikä tule tunnetta, että aina jumitetaan vaan niissä samoissa ruoissa.


Viimeisen vuoden aikana olen viimeistään oppinut arvostamaan sellaisia ihan tuiki tavallisia, perinteisiä, taitoja ja makuja keittiössä, ja niinpä useammin kuin kerran on tullut konsultoitua omaa äitiäni tai anoppia; milloin täydellisen pehmeistä sämpylöistä, milloin täydellisen haudutetusta kaurapuurosta. Eilen aamulla tein pannukakkua äitini reseptillä ja perjantaina syötiin siskonmakkarakeittoa, joka tosin ei poikani mielestä maistu lainkaan siltä, miltä mummolassa. Ympyrä sulkeutuu.


Samaan vihkoon, johon olen tuon arkiruokalistamme koonnut, olen kirjannut myös kaikkia meidän perheen suosikkireseptejä, jotta ei sitten joka kerta tarvitse ihan tyhjästä aloittaa, kun meinaa jotain alkaa leipoa tai kokata. Monesti varsinkin juhliin ynnä muihin tapahtumiin kannattaa käyttää ne luottoreseptit ennemmin kuin lähteä toteuttamaan jotain villejä visioitaan, tämäkin on kantapään kautta opittu. Ja ehkä sitten joskus vuosien päästä poikanikin oppivat tarpeen tullen kaivamaan esiin "sen äidin reseptikirjan". Se olisi hienoa.


Toinen ihan ykkösvinkki lapsiperheen peruskeittokirjaksi on tuo Hanna Gullichsenin Safkaa skideille. Me ollaan sieltä kokattu melkein kaikki reseptit useaan kertaan, ja olipa Hannan nakkikastike ensimmäinen ikinä tekemäni nakkikastike; ja meni heittämällä poikien suosikkiruokien joukkoon! 

Laitan tähän loppuun vielä teillekin jakoon tuon meidän arkiruokalistamme. Onkos teillä samoja suosikkeja? Mitä teidän listallanne olisi? Onko jollain muulla vastaavaa käytössä? Mieluusti otan täydentäviä ideoita tuohon listaani, joten kertokaahan ihmeessä ne teidän perheenne suosikit!

Arkiruokalista

 1. Pollo limonello -pasta
 2. Chilinen katkarapupasta
 3. Nakkikastike ja perunamuusi
 4. Jauhelihakeitto
 5. Lohi-katkarapukeitto
 6. Herkkusienikeitto
 7. Kasvissosekeitto
 8. Kanakeitto
 9. Nachovuoka
 10. Uunimakkara
 11. Makaronilaatikko
 12. Kinkkukiusaus
 13. Tortillat
 14. Lasagne
 15. Spagetti bolognese
 16. Uunilohi
 17. Juustoinen lihapullapannu
 18. Jauheliha-perunasoselaatikko
 19. Mureke ja lohkoperunat ja porkkanat
 20. Höyrytetty kala ja kasvikset
 21. Voissa paistettu kala
 22. Kananugetit
 23. Stroganoff ja perunamuusi
 24. Siskonmakkarakeitto
 25. Paistettu riisi
 26. Kanakastike ja riisi
 27. Hernekeitto
 28. Riistakäristys ja perunamuusi
 29. Pyttipannu
 30. Kanapasta
 31. Lohikiusaus
 32. Kana-pastavuoka
 33. Kaalilaatikko
 34. Kinkkupasta
 35. Herkkusieni-pekonipasta
 36. Lohi-parsakaalipasta
 37. Pinaattiletut
 38. Maksalaatikko

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Supersankariaskarteluja

Meillä esikoinen on vain osa-aikaisena päiväkodissa, joten yritän kehitellä kotipäiviin mahdollisimman monipuolisesti erilaista puuhaa ja sisällyttää myös askarteluja päiväohjelmaan, jos vain mahdollista.

Olin suunnitellut viime viikolle syysaiheisia askarteluja, mutta esikoinen keksikin haluta tehdä Spidermaneja, ja sitä varten haettiin inspiraatiota netistä. Löysin kuvan ihanista kädenjäljistä tehdyistä supersankareista ja esikoinen innostui ideasta niin kovin, että päätimme toteuttaa ne kaikki. Näistä tuli omasta mielestäkin niin valloittavia, että halusin jakaa idean teidänkin kanssa.Spidermanin käsi on, kuten ehkä huomaattekin, minun käsialaani, muut ovat esikoisen. Minä piirtelin noita liimattavia osia ja poika sitten kokosi niistä kasvoja sankareilleen.

Tämä askartelu taas osoitti, ettei kannata aina itse niin orjallisesti yrittää seurata omia ideoita ja ohjeita, vaan antaa lapsen itse ideoida ja keksiä - niin niitä innostavimpia ja parhaita ideoita ja taideteoksia syntyy! Nä…

Idea isänpäivään: jalanjälkitaulu

Isänpäivään ei ole enää pitkälti aikaa ja ajattelinkin nyt ottaa siihen pienen lähtölaskennan julkaisemalla täällä blogissa joka sunnuntai aina isänpäivään asti yhden idean isänpäivään liittyen; kaikkiaan siis kuusi pienellä vaivalla ja työllä helposti toteutettavaa ideaa luvassa!

Aloitetaan ideasta, jonka me itse asiassa toteutimme äitienpäivänä: jalanjälkitaulu. Minusta on kiva antaa isän- ja äitienpäivälahjoina jotain, mikä muistuttaa lapsesta tai lapsenlapsesta, ja koska nuorimmaisen kanssa ei vielä liiemmin askarrella, jalanjälkitaulu tuntui sopivalta idealta. Kädenjälkeä ei vielä noin pienestä olisi saanut tehtyä, koska käsi oli niin tiiviissä nyrkissä koko ajan, mutta jalanjäljet onnistuvat jo ihan pikkuisenkin kanssa.

Meillä oli käytössä hyvin yksinkertainen välineistö: paksuhkoa valkoista paperia ja sormivärejä. Aloitin homman niin, että maalasin nuorimman molemmat jalat vaaleansinisellä sormivärillä ja painoin jäljet lukemattomiin papereihin. Meillä oli koko olohuone täynnä…

Tee itse 3 hurjaa halloween-hahmoa

Halloween lähestyy kovaa vauhtia ja meillä on esikoisen kanssa täysi askartelupaja käynnissä perinteisiä halloween-juhliamme varten. Lupailin jo aiemmin jakavani täällä vinkkejä aiheeseen liittyen, joten tässäpä olisi nyt kolme helppoa, nopeaa ja suloisen hurjaa halloween-hahmoa juhlia piristämään. Näiden askartelu on kivaa ja sujuu hyvin jo pieniltäkin lapsilta.


Tarvikkeet halloweenin hurjiin lepakoihin, kummituksiin ja muumioihin:

VessapaperihylsyjäAkryylimaaleja (ainakin mustaa ja valkoista)AskartelusilmiäMustaa katronkiaVessapaperia tmv. LiimaaSakset


Kuten näkyy, toteutus on äärimmäisen helppo kaikkien hahmojen kohdalla, mutta ainakin meillä poika tykästyi hommaan kovasti, koska pääsi itse luomaan erilaisia hahmoja; erilaisia ilmeitä ja "kasvonpiirteitä", ja keksimään kuka hänen perheenjäsenistään olisi millainenkin lepakkona tai kummituksena.


Kummitukset on vain maalattu valkoisiksi, liimattu silmät ja piirretty suut tussilla; muumioihin liimasimme ensin kartongista käd…