Siirry pääsisältöön

Messukuulumiset

Viikonloppuna oli tosiaan Turun kirjamessut, joihin minä kävin tutustumassa sunnuntaina. Sen lisäksi, että kirjamessut ovat jokasyksyinen traditioni, se oli tällä kertaa myös ihan minun ikiomaa aikaani, ja voi pojat minä nautin! Älkää nyt käsittäkö väärin, rakastan lapsiani ja olen enemmän kuin kiitollinen siitä, että minulla on mahdollisuus olla heidän kanssaan vielä kotona, mutta kiireetön aika pelkästään omassa seurassa, pelkästään omia kiinnostuksen kohteita seuraten, teki hyvää. Se herätti muistamaan taas minut, ja tästä meinaan vielä kirjoittaa ihan oman postauksensa, joten palataan itse aiheeseen; messuihin.


Kirjat ovat aina olleet äärimmäisen tärkeitä minulle, ja koko perheellemme. Silloin, kun emme vielä siskojen kanssa osanneet lukea, äiti luki meille. Hän luki aina. Joskus ihan pienenä meillä varmasti oli iltasatuina niitä ihan perinteisiä kuvitettuja lastenkirjoja, mutta parhaiten muistan ne paksut, kuvittamattomat klassikkokirjat, jotka kulkivat mukanamme reissuillakin. Veljeni Leijonamieli ja Saariston lapset. Luulen, että niistä on minun rakkauteni kirjoihin syntynyt. Se on se, minkä minä haluan omille pojillenikin välittää; rakkaus lukemiseen, tarinoihin, kieleen.

Niin paljon kuin lukemista rakastankin, kukaan tuskin ihmettelee, kun kerron, etten ole nuorimmaisemme syntymän jälkeen lukenut ainuttakaan romaania. Yhden äänikirjan kuuntelin ihan hänen syntymänsä jälkeen, mutta tällä hetkellä sekin olisi jo haastavaa. Sen sijaan lastenkirjat ovat totta kai olennainen osa elämää; ilman iltasatua ei uni tule.

Messuilla siis katseeni kiinnittyi ennen kaikkea lastenkirjoihin. Lähdin hakemaan Tatua ja Patua, Mauri Kunnasta ja Disneytä, kuten esikoisen toiveena oli. Tykkään kaikista mainituista itsekin kovasti, varsinkin Mauri Kunnas on lunastanut paikkansa minun sydämessäni jo omassa lapsuudessani; ei ole Koiramäen ja Herra Hakkaraisen voittanutta.


Löysin kuitenkin jotain aivan muuta (tai no, löysin toki mainitutkin) - lastenkirjoja, jotka, rehellisesti sanottuna, ostin ensisijaisesti itseäni ajatellen. Varsinaisia taideteoksia. Ensimmäinen taideteos löytyi Haamu-kustannuksen pisteeltä. En aiemmin tiennyt, että sellainenkin kustantamo on olemassa, mutta suosittelen lämpimästi tutustumaan. Ihaillessani heidän aivan uskomattoman upeasti kuvitettuja teoksiaan sain myös kuulla, miten ja millä perustein he julkaistavat kirjansa valitsevat, mistä kaikkialta minun on mahdollista löytää lisää näitä upeita kuvituksia sekä tietenkin tarkan opastuksen siitä, minkä ikäisille mikäkin tarina sopii, millaisiin hetkiin ne ovat hyviä, sekä lyhyen juonireferaatin kaikista heidän minun viisivuotiaalleni sopivista saduistaan. Tätä, jos mitä, kutsun asiakaslähtöisyydeksi!


Haamu Kustannus – Taruja, tarinoita ja kummituksia

Haamu on pieni kustantaja, jota kiehtovat aavetarinat, oudot jutut ja kauhu. Haamu tarjoaa hämäriä lukukokemuksia kaikenikäisille.
Tämä juuri on se messujen syvin olemus ja paras puoli; pääsee lyhyessä ajassa tutustumaan melkeinpä kaikkeen, mikä juuri nyt on pinnalla, uutuutta, ihan laidasta laitaan. Messuilla edustettuina on niin monta eri kustantamoa perinteisten suurkustantamoiden rinnalla, ettei missään muulloin saa niin kattavaa näkemystä tarjonnasta kuin nimenomaan alan messuilla ja muissa vastaavissa tilaisuuksissa!


Seuraavaksi Aviador-kustannuksen piste sai huomioni kiinnittymään. Heidän ständillään oli esillä Janette Backmanin Satu Maahispeikosta. Huomioni kiinnittyi teoksen kanteen, ja pian olinkin saanut teoksesta kattavan juonireferaatin ja rakastunut kirjan kuvitukseen. Pieni knoppitieto; teoksen tekijä Janette Backman on kuuleman mukaan poistunut Lapista vain kerran elämässään, ja toinen kerta tulee olemaan loppukuussa järjestettävät Helsingin Kirjamessut. ;)
Satu maahispeikosta on kuvitettu kertomus kaikenikäisille Lappiin rakastuneille ja Lapin mytologiasta kiinnostuneille. Sadussa seikkailee pieni maahispeikko Halti, joka tahtoo nähdä ja kokea koko laajan Lapinmaan, ja lähtee rohkeasti kotikolostaan maailmalle.

Näistä lastenkirjoista voisin tehdä ihan omat kattavat esittelynsä sitten, kun ne on kunnolla luettu läpi.

Laajan tarjonnan lisäksi kirjamessujen parasta antia on kirjailijahaastattelut ja teosten signeeraukset. Vieläkin pikkuisen jäi harmittamaan, kun minulla meni lauantain Mauri Kunnaksen paikalla olo sivu suun - olisi ollut hienoa ostaa molemmille pojille omat Kunnaksen kirjat ja saada niihin vielä omistuskirjoitukset! Onneksi sunnuntain yksi vierailijoista oli Jere Karalahti ja Aki Linnanahde, ja sainkin heidän kirjansa omistuskirjoituksella miehelleni kotiin tuomisena. Kirjat ovat aina loistava lahjaidea esimerkiksi jouluun niin aikuisillle kuin lapsillekin, ja omistuskirjoitus tuo ne vielä lähemmäs saajaansa. Senkin puolesta tämä lokakuun ajankohta on aivan loistava kirjamessuille.


Toinen tuliaiseni miehelle oli italialaisesta jalkapallosta kertova teos, joka niin ikään oli miehelleni varsin mieluisa. Kukaan ei varmaan usko, jos kerron, että mieheni on varsinainen urheilufani ja nimenomaan jalkapallo ja jääkiekko ovat hänen intohimojaan. ;)

Ruoka- & viinimessujen puoli jäikin minulla sitten aika pinnallisesti kierretyksi, siellä oli huomattavasti pahempi ruuhka kuin kirjamessujen puolella siihen aikaan. Sieltä kotiin tuomiseksi mukaan tarttui kassillinen leipää sekä italialaista suklaata.


Jos Turun kirjamessut jäivät välistä, niin lokakuun lopulla, 26.-29.10, järjestetään Helsingin kirjamessut ja siellä kirjailijakattaus onkin sitten jo ihan omaa luokkaansa, kannattaa käydä tutustumassa! Samaan aikaan järjestetään Finlandia-talossa myös ihka ensimmäiset Lasten Kirjamessut, joihin minä lähtisin tutustumaan enemmän kuin mielelläni, mutta valitettavasti meillä on tuo nimenomainen viikonloppu jo niin täynnä ohjelmaa, ettei siihen saa mahdutettua vielä yhtä Helsingin reissuakin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Idea isänpäivään: makea kortti isälle

Tämän sunnuntain isänpäiväideana on kortti, joka taisi jo viime vuonna olla ihan kovinta huutoa; ainakin minä bongailin näitä monessa paikassa, mutta en kuitenkaan itse ideaa vielä toteuttanut. Tänä vuonna idea pääsi toteutukseen mieheni syntymäpäiviksi. Idea tässä on hyvin simppeli; suklaapatukoiden ja karkkiaskien tekstien ympärille luodaan joku kiva, kortin saajaan sopiva teksti. Karkit olen kiinnittänyt kartonkeihin kaksipuolisella teipillä. Meidän kortissa on teksti: Ahaa, tänään on sinun päiväsi! Olet meidän perheen Lion King -harjakin on samanlainen. Ja kun Leijonat pelaa, on se pyhä hetki. Sinulla on roppa kaupalla sisua ja toisinaan olet varsinainen Puuha Pete puutyömaalla. Ja hallitset sinä vauvan hoidonkin; peitto vaan silmille ja mars unten maille! Kaiken kaikkiaan siis varsin bueno mies! Hyvää syntymäpäivää rakas! Toivottaa: sinun oma family Onko joku muu jo toteuttanut tämän idean?

Perjantaisafkaa: hodarivuoka

Perjantaisin on kiva laittaa jotain helppoa ja nopeaa, mutta maistuvaa. Tänään testasin ensimmäisen kerran hodarivuokaa, jonka olin nähnyt jossain sosiaalisessa mediassa. Kun ostaa hodarisämpylätkin valmiina, niin eipä paljoa jää kokkailtavaa! Viitseliäät toki tekevät ne maistuvammat sämpylätkin itse, mutta tässä kohtaa oikaisin tänään - ensi kerralla sitten. Hodarivuoka 2 Hodarisämpylää/ruokailija Nakkeja BBQ-kastiketta Paahdettua sipulirouhetta Puolikas paprika Juustoraastetta Persiljaa Tarjoiluun majoneesia, ketsuppia ja sinappia, syöjien maun mukaan. Myös kurkkusalaatti ja kermaviilidippi sopisivat varmasti loistavasti näiden kanssa. Halkaise sämpylät niin, että saat täytteet ujutettua sisälle. Lado hodarit uunivuokaan ja sivele niihin BBQ-kastike. Laita jokaiseen nakki. Pilko paprika pieneksi ja ripottele hodareihin. Lisää sipulirouhe, juustoraaste ja persilja. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat saaneet vähän

Arkiruokalista

Minä yritän aina keksiä keinoja helpottaakseni kaksilapsisen perheemme usein kiireistäkin arkea. Yksi toimivaksi osoittautunut keino on ollut koota oma arkiruokalista, josta on aina helppo valita ne seuraavan viikon ruokalistalle päätyvät. Niin paljon kuin tykkäänkin uusien reseptien kokeilemisesta, valitettavan harvoin siihen on aikaa ja mahdollisuuksia. Tuosta lähes neljänkymmenen ruoan listasta onneksi löytyy kivasti vaihtelevuutta, eikä tule tunnetta, että aina jumitetaan vaan niissä samoissa ruoissa. Viimeisen vuoden aikana olen viimeistään oppinut arvostamaan sellaisia ihan tuiki tavallisia, perinteisiä, taitoja ja makuja keittiössä, ja niinpä useammin kuin kerran on tullut konsultoitua omaa äitiäni tai anoppia; milloin täydellisen pehmeistä sämpylöistä, milloin täydellisen haudutetusta kaurapuurosta. Eilen aamulla tein pannukakkua äitini reseptillä ja perjantaina syötiin siskonmakkarakeittoa, joka tosin ei poikani mielestä maistu lainkaan siltä, miltä mummolassa. Ympyr